Slimme markten: stappenplan, CVAH en inventarisatie

In 2009 heeft er een artikel in de Kleine Kernen Koerier gestaan over slimme markten, klik hier. Dat zijn geen officiële (kleine) warenmarkten, maar maximaal vijf handelaren die op een vaste dag en tijd een standplaats huren.
Begin dit jaar kregen we uit Boven-Leeuwen de vraag hoe zij het moesten aanpakken om zo’n slimme markt te starten. In dit dorp is sinds 1 januari 2013 de supermarkt gesloten. Een stappenplan of contactpersoon om tot een slimme markt te komen was op dat moment niet voorhanden.

CVAH
De zoektocht naar een helder antwoord heeft ons in contact gebracht met de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). De CVAH ziet het in stand houden van het voorzieningenpeil in dorpen om daarmee de leefbaarheid te behouden als een wenselijk resultaat van een slimme markt. Bij regionale overleggen waarbij de CVAH betrokken is, kan het in stand houden van het voorzieningenpeil een onderwerp van gesprek zijn.

Met Boven-Leeuwen als voorbeeld hebben we overleg gehad over het verbinden van vraag en aanbod als het gaat om slimme markten en ambulante handelaren.

Stappenplan

 1. Het is voor gemeenten relatief eenvoudig om een standplaatsvergunning af te geven voor een marktkoopman. Hier kunt u meer over lezen in de handreiking voor standplaatsenbeleid.
 2. Onderzoek bij inwoners of er behoefte is aan een slimme markt en welke producten men daar verwacht te kunnen kopen.
 3. Als er in het dorp behoefte is aan een slimme markt, is het aan te bevelen in gesprek te gaan met de ambtenaar van economische zaken in uw gemeente.
 • Het is belangrijk om hetzelfde doel voor ogen te hebben: het verbeteren van de leefbaarheid door het voorzieningenniveau te verhogen.
 • Samen kan worden gekeken waar het gemeentelijke marktbeleid ruimte schept om standplaatsen te vergeven voor enkele ambulante handelaren in de kleine kernen, of waar ruimte gezocht moet worden.
 • Houd bijvoorbeeld rekening met markten in de omgeving en het aanbod van winkeliers in het dorp.
 • Wanneer inwoners behoefte hebben aan een slimme markt en de gemeente stelt standplaatsvergunningen beschikbaar, is de laatste opgave het vinden van marktkooplieden. Dit gaat op het moment nog het best via het informele circuit.
  • Bezoek een markt in de buurt en vraag daar aan de visboer of hij ‘de Waal wil oversteken’.
  • Praat met marktcoryfeeën die je in contact kunnen brengen met kooplieden.
  • De CVAH kan hierin bijdragen via het plaatsen van marktplaatsvacatures via de site www.cvah.nl. Onder de ruim 5500 leden van de CVAH bevinden zich ongetwijfeld ondernemers die een standplaats zoeken.
  • Een andere optie is het opzetten van een poule van marktkooplieden die bijvoorbeeld wekelijks of eens per twee weken een standplaats willen innemen.

  Boven-Leeuwen
  De gemeente West Maas en Waal werkt mee aan een slimme markt in Boven-Leeuwen door een jaar lang in de vorm van een pilot het succes van de markt te testen. Nu kan er voor de markt in dit dorp gezocht worden naar marktkooplieden.

  Kerk-Avezaath
  In het nieuws verscheen onlangs het bericht dat er in Kerk-Avezaath een 'spontane weekmarkt' is ontstaan op initiatief van de visboer. Zo kan het dus ook!

  Hulp
  De Vereniging Kleine Kernen Gelderland en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel helpen u graag bij het opstarten van een kleine markt. Hiervoor hebben we wel inzicht nodig in de behoefte! Helpt u mee? Dit kan heel eenvoudig door enkele vragen in te vullen in dit online formulier, klik HIER. Alvast bedankt!

  Een markt als vliegwiel voor leefbaarheid
  Denk ten slotte eens na over wat je met een slimme markt kunt combineren:

  • Aanbod van streekproducten op de slimme markt
  • Inloopmogelijkheid in het dorpshuis
  • Buitenactiviteiten
  • De biblioservice bereikbaar tijdens markturen
  • Meer aanloop, dus ook meer aanloop voor nabijgelegen winkels

   

  Josien Durieux (VKK Gelderland) en Stef van Goor (CVAH)