De OV-chipkaart

De OV-chipkaart is het nieuwe betaalmiddel voor het openbaar vervoer. Sinds 2009 wordt de OV-chipkaart geleidelijk aan ingevoerd in Gelderland. Toch is het beoogde gemak voor de reiziger nog niet behaald.

Vanaf 1 november 2009 is het mogelijk om met de OV-chipkaart te reizen in vrijwel alle Veoliabussen op de Veluwe en Arrivebussen in het Rivierenland. De bussen van Syntus volgden in begin 2010. In de treinen van Syntus kan sinds 11 mei 2011 gebruikt worden gemaakt van de OV-chipkaart.

 

In- en uitchecken

Het idee van de OV-chipkaart is dat er een simpel systeem is: je checkt in als je vertrekt, en als je op je bestemming bent check je weer uit. Echter als je vanuit een Syntus-trein overstapt op een NS-trein moet je op het station waar je overstapt, eerst uitchecken bij Arriva en dan weer inchecken bij NS. Met de OV-chipkaart wordt er betaald per gereisde kilometer. Bij Syntus betaalt u bijv. een instaptarief van € 0,79 en vervolgens € 0,16 per kilometer. Deze tarieven verschillen per vervoerder. Om de voordeelurenkaart (40% korting) van de NS te kunnen gebruiken moet wel een papieren kaartje worden gekocht. Er wordt nog aan gewerkt om deze korting ook op de OV-chipkaart mee te nemen.

 

OV-café

ROCOV Gelderland – Stadsregio (regionaal overleg consumentenorganisaties openbaar vervoer) behartigt de belangen van de OV-reiziger in Gelderland. Het ROCOV is een vereniging van verschillende consumentenorganisaties die gezamenlijk adviseren aan de vervoerders en de twee OV-autoriteiten (provincie Gelderland en stadsregio Arnhem-Nijmegen). De VKK Gelderland zit ook in het ROCOV.

Op 27 mei 2011 organiseert het ROCOV Gelderland – Stadsregio een ‘OV-café’ over de OV-chipkaart. Tijdens dit minisymposium gaan deskundigen met elkaar en met de zaal in gesprek over de vraag hoe het maximale uit de OV-chipkaart kan worden gehaald. Er zullen twee thema’s worden besproken: ‘Creatief met tarief’ en ‘Meer gemak met de OV-chipkaart’.

Op 12 mei werd de OV Chipkaart ook besproken in het nieuws op TV Gelderland (Bij 6 minuut 12)

Meer informatie is te vinden op www.rocovgelderland.nl.

 

Sjouke Bakker