Gelderse Tweede Kamerleden

Gelderse Kamerleden

Op de website van de tweede kamer is een lijst te vinden met alle kamerleden. Er komen maar 5 van de 150 uit Gelderland en onze provincie is hiermee sterk ondervertegenwoordigd. Slechts 3,3% van de Kamerleden is Gelderlander, terwijl in de provincie Gelderland 12,11% van de Nederlandse bevolking woont. Aan de hand van dit bevolkingsaantal zouden er 18 Gelderse kamerleden in Den Haag moeten zitten. Op www.tweedekamer.nl kunt u de profielen van Kamerleden bekijken. Hieronder een kort overzicht van de vijf Gelderlanders. 

Naam  

Roepnaam

Fractie  

Woonplaats  

Leeftijd  

Geslacht  

Anciënniteit  

Ormel, H.J. (CDA)

Henk Jan

CDA

Hengelo (Gld.)

54

Man

3115  dagen

Dijsselbloem, J.R.V.A. (PvdA)

Jeroen

PvdA

Wageningen

44

Man

3720  dagen

Pechtold, A. (D66)

Alexander

D66

Wageningen

44

Man

1463  dagen

Houwers, J. (VVD)

Johan

VVD

Winterswijk Woold

53

Man

37  dagen

Miltenburg, A. van (VVD)

Anouchka

VVD

Zaltbommel

43

Vrouw

2863  dagen

Henk Jan Ormel, CDA (Hengelo Gld.)
Henk Jan Ormel is vanaf mei 2002 Tweede Kamerlid voor het CDA. Tot op dat moment was hij dierenarts in de Achterhoek. Zijn ambitie om volksvertegenwoordiger te worden kwam voort uit woede over het non-vaccinatiebeleid waardoor gezonde dieren tijdens een uitbraak van een dierziekte gedood moesten worden. Daarnaast maakt hij zich zorgen over de toekomst van het platteland.
h.ormel@tweedekamer.nl

Jeroen Dijsselbloem, PvdA (Wageningen)
Sinds 2000 zit Jeroen Dijsselbloem voor de PvdA in de Tweede Kamer. Van deze partij is hij tijdens zijn studie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen lid geworden. Onder zijn leiding heeft de Parlementaire Onderzoekscommissie Onderwijsvernieuwingen aanbevelingen gedaan over de verantwoordelijkheid van de overheid ten aanzien van de kwaliteit van het onderwijs.
j.dijsselbloem@tweedekamer.nl

Alexander Pechtold, D66 (Wageningen)
Alexander Pechtold woont in Wageningen. Hij wil het sociaal-liberale, vrijzinnige gedachtegoed uitdragen en weer meer herkenbaar maken. Verder vindt hij dat democratie en integratiebeleid meer onderhoud vergen.
a.pechtold@tweedekamer.nl

Johan Houwers, VVD (Winterswijk Woold)
Johan Houwers is jarenlang makelaar geweest. Ook is hij gemeenteraadslid en wethouder in Winterswijk geweest. De heer Houwers zet zich in voor een goede ruimtelijke ordening. De landelijke politiek moet over de grote lijnen gaan en de uitvoering aan de lokale politiek overlaten. Tijdens zijn studie sociale planologie is hij lid geworden van de VVD.
j.houwers@tweedekamer.nl

Anouchka van Miltenburg, VVD (Zaltbommel)
Anouchka van Miltenburg, woonachtig in Zaltbommel, vindt het belangrijk om goed contact te hebben met allerlei vertegenwoordigers van belangenorganisaties die met de onderwerpen binnen haar portefuille te maken hebben. Hierdoor toets je of hetgeen de ambtenaren in Den Haag bedenken nog wel aansluit op de praktijk. Mevrouw van Miltenburg zit o.a. in de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
a.vmiltenburg@tweedekamer.nl 

Sjouke Bakker