Zorgenloze vakantie voor mensen met een beperking

Op zaterdag 4 april wordt de vakantieboerderij van de familie Nooyen in Asten-Heusden tijdens een open dag officieel geopend. Bijzonder aan dit initiatief is dat de recreatiewoningen geschikt zijn voor gehandicapten. Deze mensen kunnen samen met hun familie van een rustige vakantie op het platteland genieten. Het project is vorig jaar genomineerd voor de Peeltrofee. Tijdens de open dag is het bedrijf te bezichtigen tussen 13.00 uur en 18.00 uur. Bij d'n berk is gelegen aan de Achtermijterbaan 7 in Heusden (gem. Asten).

Bernard en Dian Nooyen wonen in een prachtig natuurlijk gebied in Asten, vlak tegen de Grootte Peel. Het is een echte agrarische streek, maar de afgelopen jaren zijn er veel ondernemers gestopt. Ook de familie Nooyen is gestopt met het melken van koeien en mesten van varkens. De mooie omgeving is namelijk ook een beperking voor een gezonde bedrijfsvoering, zeker richting toekomst. De ondernemers gooien het nu over een hele andere boeg: een vakantieboerderij voor mensen met een handicap. Dian heeft gewerkt in de gezondheidszorg en heeft dus ervaring met de doelgroep. Omdat er weinig vakantieparken zijn voor die specifieke doelgroep verwachten ze een gat in de markt te hebben aangeboord.

Verbrede landbouw

Met het bouwen van recreatiewoningen voor gehandicapten op hun agrarisch bedrijf geeft de familie Nooyen op een innovatieve manier invulling aan verbrede landbouw. De ondernemers bouwden de afgelopen jaren daartoe zes recreatiewoningen in nieuwe en bestaande stallen. Oude veestallen zijn afgebroken. De gehandicapten kunnen samen met hun familie van een rustige vakantie op het platteland genieten. De uitstraling van het project is groter dan alleen het eigen bedrijf omdat ook de lokale economie ervan profiteert.

De 6-persoons appartementen waren al even gereed en onlangs zijn ook de 4-persoons appartementen in gebruik genomen. Alle appartementen zijn speciaal voor zorgbehoevende gasten ingericht, zoals met hoog/laag-bedden. In bestaande stalruimte is een verwarmd binnenzwembad met tillift aangelegd. Daarnaast zijn er tal van andere ontspanningsmogelijkheden, zoals paardenboxen, hondenkennels, een jeu de boulesbaan en een weide met speeltoestellen.

In september 2008 zijn de eerste gasten gearriveerd en daarna hebben al vele vakantiegangers het bedrijf bezocht. Ondanks de drukte rondom het afwerken van het bedrijf en het organiseren van de open dag, is Dian zeer tevreden. "Als je de mensen plezier hoort maken dan weten we weer waar we het allemaal voor gedaan hebben." De twee ondernemers kijken met veel enthousiasme vooruit en hopen samen met de gasten te kunnen genieten van hun nieuwe onderneming.

Reconstructie in De Peel

De zorgboerderij van de familie Nooyen is een mooi voorbeeld van plattelandsverbreding die bijdraagt aan een sociaaleconomisch vitaal platteland. De leefbaarheid van het platteland is een belangrijk onderwerp van de reconstructie die momenteel op het Brabantse platteland plaatsvindt. In De Peel en zes andere gebieden werken partijen samen om een kwaliteitsimpuls te geven aan het buitengebied. Dit gebeurt onder andere op het gebied van landbouw, natuur, water, recreatie en leefbaarheid. Alle gewenste ontwikkelingen staan beschreven in het reconstructieplan dat momenteel wordt uitgevoerd. De coördinatie van de uitvoering in De Peel gebeurt in het Streekhuis in Deurne.