Nieuws %1

Gratis advies bewonersinitiatieven

4 december, 2017 - 21:14

Het LSA heeft samen met een aantal fondsen (VSB, DOEN, KNHM) een project opgezet waarbij bewonersinitiatieven gratis een expert of ervaringsdeskundige in huis kunnen halen.

https://tinyurl.com/yba6fn6x

Wat moeten dorpen met de Omgevingswet? Burgerbetrokkenheid is in de Omgevingswet een groot goed.

27 november, 2017 - 12:35

Wat moeten dorpen met de Omgevingswet? Burgerbetrokkenheid is in de Omgevingswet een groot goed.

Op diverse wijzen is aandacht besteed aan de komende Omgevingswet en burgerbetrokkenheid.

Vrijwilligerswerk is dus toch niet gratis...

7 april, 2017 - 10:22

Recent kwam ik een interessant artikel tegen op Socialevraagstukken.nl “Vrijwilligerswerk is niet gratis”. In dit artikel ging het om de trend van gemeenten om steeds meer gebruik te maken van vrijwilligers voor allerlei taken. Het artikel ging over de kosten die vrijwilligersorganisaties maken om vrijwilligers te werven, te trainen, in te zetten en te begeleiden voor diverse noodzakelijke functies, zoals bijvoorbeeld de schuldhulpverlening.

Zeggenschap in wijk, buurt en dorp en de partijprogramma's

5 maart, 2017 - 19:14

Met de verkiezingen in zicht vond ik het wel boeiend om eens te zien wat in diverse partijprogramma's staat over de zeggenschap van bewoners in hun eigen wijk, buurt of dorp. Hieronder volgt een overzicht van de gedachten over dit onderwerp van de politieke partijen die op dit moment volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond in het parlement zouden komen.

De zorg: alles uit de pot of ieder voor zich?

Er valt veel te kiezen op 15 maart. Vandaag deel 2 van een serie: wat willen partijen met de zorg? De zorg is zo veelomvattend dat er heel veel te kiezen is. Maar de fundamentele zorgvraag van deze verkiezingen valt uiteen in twee delen. Eén: is het eigen risico te hoog? Dat is de 385 euro die een volwassene zelf moet betalen voor een bezoek aan het ziekenhuis voordat de verzekering de rekening de

Het Buurtmandaat (Debat)

Naar aanleiding van het essay Een nieuwe pijler onder de democratie (Democratic Challenge, VNG) gaan we in gesprek over hoe actieve bewoners kunnen samenwerken, in plaats van met elkaar te concurreren, donderdag 23 maart, 19.30 uur, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

Kamer voor participatie

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de zogeheten participatieverklaring als verplicht onderdeel van de inburgering voor nieuwkomers. Het voorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) houdt in dat nieuwkomers leren over de Nederlandse kernwaarden en een verklaring ondertekenen dat ze deze waarden respecteren.

Niet de kiezer is gek

Vergaderzaal Tweede Kamer (Open Monumenten Dag 2010). Foto: -JvL- (cc) RECENSIE - Een flinke kiesdrempel, harde maatregelen tegen afsplitsende Kamerleden, een districtenstelsel, zelfs een vorm van ‘stemexamen’: vanuit de Haagse torens klinken regelmatig ingrijpende voorstellen om het huidige democratische systeem te verbeteren. Want de democratie in Nederland, die functioneert niet …

Eerste nationale Islamdebat in moskee Rotterdam

Past (de) islam in Nederland? Is er plaats voor moslims in dit land? Mogen moslims zijn wie ze zijn? Of moeten moslims eens ophouden met hun slachtofferrol?  SPIOR organiseert het eerste nationale islamdebat in de grootste moskee van Nederland. In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart worden politieke partijen uitgenodigd om kleur te […] Het bericht Eerste nationale Islamdebat in moskee Rotterdam verscheen eerst op Nieuwwij.

Vernieuwing wijkparticipatie

Utrecht kent een lange traditie van wijkgericht werken en participatie. De gemeente maakt plannen in samenspraak met inwoners, ondernemers en instellingen. In de huidige coalitieperiode heeft de gemeente ingezet op nog meer verbinding met de stad: ‘Utrecht maken we samen’. In dit proces staan leren van elkaar en doorontwikkeling voorop. Daarom zet de gemeente komend jaar in alle wijken extra in op vernieuwing van de wijkparticipatie.

Buiten het Binnenhof, scrollytelling over hoe het gaat met Nederland

De verkiezingen staan voor de deur. Kieswijzers waarvan niemand exact weet hoe nauwkeurig deze zijn, actualiteiten programma's waar de lijsttrekkers wel en niet verschijnen, beloften door politici waarvan ook niemand weet of deze ooit zullen worden waargemaakt, het is een feestje met een niet te voorspellen uitkomst. In al het mediageweld wordt één stem nauwelijks uitgelicht en dat is die van de individuele kiezer. Daar willen de NOS en het televisieprogramma Nieuwsuur iets aan veranderen.

Zo blazen we de democratie nieuw leven in

18 februari, 2017 - 19:27

18 ideeën voor een betere democratie

Hoe zou u de democratie verbeteren? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stelde de Volkskrant die vraag aan een groot aantal wetenschappers uit verschillende vakgebieden. Dit zijn hun ideeën om de democratie een duwtje in de juiste richting te geven.

'Jongeren kunnen tien zetels beïnvloeden'

Bij de komende verkiezingen zijn zeker tien Kamerzetels direct te beïnvloeden, als minstens 210.000 jongeren hun eigen stem plus twee volmachten gebruiken. Als jongeren dus meer invloed willen op hun toekomst, moeten ze zorgen dat ze twee volmachten krijgen, bijvoorbeeld van hun opa en oma. Dat is de kern van een particulier initiatief onder de noemer Magikjestem.nl.

Pagina's