Nieuws %1

Gratis advies bewonersinitiatieven

4 december, 2017 - 21:14

Het LSA heeft samen met een aantal fondsen (VSB, DOEN, KNHM) een project opgezet waarbij bewonersinitiatieven gratis een expert of ervaringsdeskundige in huis kunnen halen.

https://tinyurl.com/yba6fn6x

Wat moeten dorpen met de Omgevingswet? Burgerbetrokkenheid is in de Omgevingswet een groot goed.

27 november, 2017 - 12:35

Wat moeten dorpen met de Omgevingswet? Burgerbetrokkenheid is in de Omgevingswet een groot goed.

Op diverse wijzen is aandacht besteed aan de komende Omgevingswet en burgerbetrokkenheid.

Een biebje in elke kern

Het is een verkiezingsbelofte van GemeenteBelangen om in elke kern van onze gemeente de nodige basisvoorzieningen te realiseren. Een bibliotheek hoort daar natuurlijk ook bij. Goede voorbeelden zijn de twee gemeenschapshuizen in Valkenburg en Rijnsburg, waarin naast een bieb ook horeca en zaalverhuur gezamenlijk floreert. In een recent gesprek met de wijkraad van Katwijk aan […]

Wat is de rol en positie van uw lokale belangenorganisatie?

1 maart, 2017 - 14:53

Uit de nieuwsbrief van Stimuland.

Wat is de rol en positie van uw lokale belangenorganisatie?

Als het maar duidelijk is. Voor iedereen.

In Overijssel zien we een groot verschil tussen takenpakketten en de manier van werken van lokale belangenorganisaties zoals dorps/wijkraden en plaatselijk belangen. Als je hen vraagt wat hun rol is, lopen de antwoorden nogal uiteen. De rol en de taak van gemeenten en lokale belangenorganisaties zijn in verandering. Tijd voor een herijking

Vleermuizen en buurtcomités houden Duitse deel 'Betóéwe'-route op

De plannen liggen er al sinds 1992, en in 2022 hadden goederentreinen uit Rotterdam dan eindelijk over de Betuweroute naar Zuid-Duitsland moet rijden. Maar het traject in Duitsland loopt weer enkele jaren vertraging op, zo kreeg de Tweede Kamer vorige week te horen . FD ging in Duitsland op zoek naar de oorzaken.

Communicatie rond Olasfa blijft probleem

 OLST - Aukelien van Nijen is er helemaal klaar mee. De voorzitter van buurtcomité Onder de Rooze, dat 29 huishoudens die het dichtst bij het vervuilde Olasfa-terrein in Olst wonen bundelt, heeft woensdagavond een bijeenkomst voor omwonenden op persoonlijke titel geboycot. Omdat bestuurders van de gemeente Olst-Wijhe en van de provincie Overijssel zich afmeldden voor deze avond, zou de bespreking volgens Van Nijen 'totaal zinloos' zijn.

Buurt IJmuiden boos over torenhoge appartementenblokken

IJMUIDEN Tientallen bewoners in IJmuiden zijn teleurgesteld en boos. De gemeente wil torenhoge appartementenblokken neerzetten in hun wijk en daar zijn de omwonenden het niet mee eens. "Ik kan beter gaan verhuizen. Mijn vrouw is er helemaal klaar mee. Ze wil het liefst gewoon weg", zegt Lars Piersma van het buurtcomité.Het is nu nog een rustige wijk, je kunt je auto makkelijk kwijt. Maar daar komt binnenkort verandering in, als de plannen van de gemeente doorgaan. Want aan de Geleenstraat komen straks 108 appartementen. En meer bewoners betekent meer auto's in de wijk. Daarom zijn buurtbewoners bang voor overlast.

Verwacht niet zoveel van lotingsdemocratie

Loting als alternatief voor stemmen wint snel terrein. Van Frank Hendriks moeten we daar niet teveel van verwachten. Burgers brengen liever hun stem uit. Onlangs schreef Jurre van de Berg in de Volkskrant (26-1-2017) over problemen bij het instellen van een coöperatieve wijkraad in Groningen, gebaseerd op het principe van loting. Zowel de elf vertegenwoordigers […]

Vrees voor 'participatie-elite' bij Gronings experiment met doe-democratie

'Sterft, gij oude vormen en gedachten!' Zo hief raadslid Benni Leemhuis (GroenLinks) woensdagavond de Internationale aan. Maar oude vormen en gedachten zijn hardnekkig, bleek tijdens het debat in de Groningse gemeenteraad over democratische vernieuwing. De politiek wil wel experimenteren nu de burger nog. Aan de orde was het instellen van een 'Coöperatieve Wijkraad' voor de oude volksbuurt Oosterp

Provinciale Leefbaarheidssubsidie in trek (Gelderland)

5 juni, 2014 - 17:22

Provinciale Leefbaarheidssubsidie in trek

De subsidieregeling Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen van de provincie Gelderland is erg in trek. 49 dorpsraden, besturen van dorpshuizen of Kulturhusen, burgerinitiatieven en gemeenten hebben de afgelopen maanden subsidie aangevraagd.

Mensen spelen jeu de boule; bron provincie GelderlandDe beschikbare miljoen euro wordt besteed aan twaalf dorpshuizen, vier samenwerkingsprojecten binnen dorpen en één aan het opstellen van een accommodatieplan.

Pagina's