Documentatie Recreatie, kunst&cultuur

"Dichtbij huis" Lokale binding en inzet van dorpsbewoners. Onderzoek Sociaal en Cultureel Planbureau

De overheid laat steeds meer taken in de lokale omgeving over aan burgers. Maar door mobiliteit en communicatiemiddelen is deze lokale omgeving een steeds kleiner onderdeel van hun leven gaan vormen. Het is dan ook de vraag in hoeverre hedendaagse Nederlanders wel betrokken zijn bij hun buurt of dorp en zij zich aangesproken voelen door de nieuwe verantwoordelijkheden die hen dichtbij huis worden toegedicht. 

Zorgenloze vakantie voor mensen met een beperking

Op zaterdag 4 april wordt de vakantieboerderij van de familie Nooyen in Asten-Heusden tijdens een open dag officieel geopend. Bijzonder aan dit initiatief is dat de recreatiewoningen geschikt zijn voor gehandicapten. Deze mensen kunnen samen met hun familie van een rustige vakantie op het platteland genieten. Het project is vorig jaar genomineerd voor de Peeltrofee. Tijdens de open dag is het bedrijf te bezichtigen tussen 13.00 uur en 18.00 uur. Bij d'n berk is gelegen aan de Achtermijterbaan 7 in Heusden (gem. Asten).

Presentatie Brabant’s eerste Recreatieve Poort: De Peelse Heide

Vrijdag 20 maart van 14.30 uur tot 17.00 uur organiseert Streekhuis Kempenland een presentatie over Recreatieve Poort 'De Peelse Heide'. Deze recreatieve poort ging vorig jaar juni als eerste in Brabant open voor bezoekers. Inmiddels zijn alle voorzieningen van de poort helemaal gereed. Zo ook De Nieuwe Brandtoren, een 26 meter hoge uitkijktoren met klimfaciliteiten. Deze toren wordt tijdens de bijeenkomst officieel geopend door mevrouw J.M.P.J. van Gorp - van de Ven, voorzitter van Reconstructiecommissie Kempenland en de heer J. van de Sande, wethouder in de gemeente Reusel - De Mierden.

Wandelgids voor Rolstoelgebruikers

Via deze weg willen wij u attenderen op de eerste uitgave van de 'Wandelgids voor Rolstoelgebruikers' die dit voorjaar is verschenen bij Eoscentra. De wandelgids beschrijft de regio Nijmegen, Betuwe, Oost Brabant en Noord Limburg in 27 bijzondere routes. De (rond)wandelingen voeren over verharde paden of weggetjes en ontsluiten prachtige plekken voor rolstoelgebruikers.

Meddo bouwt zelf schuilhutten

"Wij willen graag enkele schuilhutten" Dat stond te lezen op een post-it briefje tijdens de opzet van het Dorpsplan Meddo in 2004. De lokale dorpsraad, het Algemeen Meddo's Belang(AMB), is er daarna mee aan de slag gegaan. De vraag om de schuilhutten kwam van de plaatselijke Paardentoerclub om deze schuilhutten te gebruiken als rust,- en pleisterplaats. De Werkgroep Buitengebied van het AMB heeft het overleg geopend met de gemeente Winterswijk. Een nieuwe schuilhut niet alleen voor de paardenliefhebbers, maar ook voor het sterk toenemende toerisme in de Oost Achterhoek.

Locatie

De eigen identiteit

De laatste tijd wordt er vaak gediscussieerd over de eigen identiteit van Brabant en tegelijk ontstaat er dan ook discussie over het Brabantse volkslied. Wij vinden dat de kleine kernen hun identiteit moeten kunnen behouden, maar wat is dan die eigen identiteit?

Locatie

Buitengewoon Brabants : over binding en identiteit. PON-Jaarbeeld 2006

Wat is eigen aan Brabant en aan Brabanders? En is dat eigene van belang voor de inwoners van Noord-Brabant? Voor het PON is een antwoord op deze vragen van steeds groter belang. Immers, de Brabantse identiteit lijkt in onze samenleving nog steeds een rol van betekenis te spelen. Daarom wil het PON met dit PON-Jaarbeeld 2006 de discussie aanzwengelen over de rol die een Brabantse identiteit kan spelen bij de sociale ontwikkeling van Brabant. Samen met de 'Olifantendoders' van Omroep Brabant maakte het PON een zoektocht naar de beleving van het Brabantse eigene.