Erfgoed en historie

Landschappen als beschermd dorpsgezicht?

De status van een beschermd dorps- of stadsgezicht is voorbehouden aan (delen van) een dorp of stad. De ruimtelijke grenzen van de bescherming werden en worden secuur getrokken daar waar de bebouwing ophoudt: schootsvelden bij een vesting horen over het algemeen niet bij het beschermd gezicht, net zo min als kleinschalige akkercomplexen rondom een dorp. In de oude Monumentenwet is met enige stelligheid aangegeven dat het instrument van het beschermde gezicht niet bedoeld is voor het beschermen van landschappen.

Arm en Rijk / Rijk en Arm: Fenomeen van alle tijden belicht door Haagse instellingen

Den Haag wordt ‘de stad van zand en veen’ genoemd. Een stad waar rijk en arm wonen in aparte werelden. Klopt dat beeld? En is het altijd zo geweest? Het Haags Historisch Museum laat in de tentoonstelling Arm en Rijk/Rijk en Arm van 29 april t/m 3 september 2017 zien hoe en waar de rijke én arme Hagenaars woonden en leefden. The post Arm en Rijk / Rijk en Arm: Fenomeen van alle tijden belicht door Haagse instellingen appeared first on Verkeersbureaus.info.

Informatiebijeenkomst Herdenking 65 jaar Watersnoodramp met ooggetuigen

Goeree-Overflakkee - In 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. De stormvloed van 1953 was een gebeurtenis van enorme betekenis voor de samenleving, die een blijvende plek inneemt in de collectieve herinnering. De Watersnoodramp is één van de 50 vensters in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Goeree-Overflakkee werd zwaar getroffen door de ramp. In het dorp Oude-Tonge overleefde tien procent van de inwoners de ramp niet en in Battenoord/Nieuwe-Tonge speelde zich een tragedie af.